İş Başvurularında Sizi Ön Plana Çıkaracak Tüyolar

image

İş görüşmelerine katılmak hepimiz için büyük bir korku olmuştur. Bu korkuları birlikte yenebilmek ve aslında o kadar da korkulacak bir durum olmadığını görebilmek için HAZİNE AKADEMİ olarak sizlere yardımcı olabilecek küçük tavsiyelerden oluşan bir yazı hazırladık.

1. Sertifikalarınız
İş görüşmesinin en önemli adımı, meslek alanında kendinizi geliştirmektir. Kurumumuz bünyesinde almış olduğunuz eğitimler sizi meslek hayatına hazırlayacak olup diğer bireylerden daha öncelikli ve avantajlı hale getirecektir. Bu sayede işverenin istediği işte başarılı olmak için gerekli olan beceri, bilgi, mesleki ve kişisel nitelikler konusunda hangi noktada olduğunuzu ortaya daha rahat koyabilirsiniz.

2. İşin İçeriğini İncelemek
İş görüşmesinin en önemli adımı, iş ilanını incelemeye zaman ayırmaktır. İş tanımını incelerken, şirketin başvurduğunuz pozisyon için neler aradığını tekrar gözden geçirmektir. 

3. Firmayı Araştırmak
Bir iş görüşmesine başlamadan önce, yalnızca iş değil aynı zamanda şirket hakkında bilgi edinmek önemlidir. Firmamızı tanıyor musunuz? Bizim hakkımızda araştırma yaptınız mı? İnsan Kaynakları yetkililerinin en sık yönelttiği sorulardandır. Görüşülecek kurumun araştırılması mülakata hazırlanmanın en önemli parçasıdır. Hem şirketle ilgili görüşme sorularına hem de görüşmeci firmaya ilişkin sorular sormaya hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, şirketin ve şirket kültürünün sizin için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

4. İşi Kendiniz ile Eşleştirmek
İş gereksinimleriniz ile eşleşen bir liste oluşturabilirsiniz. Görüşme hazırlanırken bu sizin için bir pusula görevi görecektir. Bunlar; becerileriniz, nitelikleriniz, sertifikalarınız, deneyimleriniz, mesleki yetkinliklerinizi içerebilir. Bu listedekilerden bazılarını işverene, bu işte neden başarılı olacağınızı açıklarken sunabilirsiniz.

5. Mülakat Pratiği
Bir iş görüşmesi sırasında sorulacak soruları cevaplamak için zaman ayırın ve pratik yapın. Bu, size yanıtlar hazırlamak ve uygulamak için bir şans verir ve aynı zamanda stresinizi azaltmaya yardımcı olur çünkü görüşmede her şeye cevap aramaya vakit bulamayacaksınız. Bunun için internet sitelerinde yer alan mülakat simülasyonlarına katılabilir, sorular hakkında bilgi edinebilir, videolar izleyebilirsiniz. Ayrıca iş görüşmesine giderken yanınızda ne götüreceğinizi bilmekte bu pratiğin bir parçası olmalıdır. Sizlere hazırlayacağımız profosyonel öz geçmişiniz, referansların bir listesi, sorularınızı not aldığınız ve gerekirse notlar alabileceğiniz bir not defteri olabilir.

6. Kıyafet
Her zaman giyeceğiniz bir mülakat kıyafeti hazırlayın son dakikaya bırakmayın, böylece iş görüşmesine hazırlanmak için uğraşırken ne giyeceğinizi düşünmek zorunda kalmazsınız. Genellikle daha resmi, klasik kıyafetler tercih edebilirsiniz.

7. Dinlemek ve Soru Sormak
Bir iş görüşmesi sırasında dinlemek, sorulara cevap vermek kadar önemlidir. Eğer dikkatle dinlemiyorsanız, iyi bir yanıt veremezsiniz. Görüşmede size sorulan soruları dikkatlice dinleyerek en uygun cevabı verebilirsiniz.

8. Görüşme Sonrası
Görüşme yapmak bir iş fırsatını yakalamak için yeterli değildir. Görüşmeden çıktıktan sonra sadece işveren tarafından yanıt beklemek yaptığımız en büyük hatalardan biridir.
Görüşme sonrasında firmaya sizi görüşmeye davet ettikleri ve bu işi almak için hevesli olduğunuzu bildiren resmi bir mail atabilirsiniz. İşe alım süreçleri bazen uzun sürebilir. Bu süreçte, yetkili kişiye görüşme süreci hakkında bilgi almak istediğinizi belirten bir mail atarak ya da arayarak durum hakkında bilgi alabilir ve işe olan ilginizi belli edebilirsiniz.

 

0 Yorum

    Bu Blog için henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Yapan Sen ol !